“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”

Με το πιο γνωστό δίστιχο από τον “Θούριο” του Ρήγα και το βροντερό “Ελευθερία ή Θάνατος” οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης απέδωσαν το νόημα της Επανάστασης του 1821 στη σχολική μας εορτή που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Μαζί με τους τρανούς ήρωες του ξεσηκωμού του Γένους ενάντια στον Τούρκο δυνάστη, πρωταγωνιστής ο Καραγκιόζης. Ο καταπιεσμένος ραγιάς, που γεννήθηκε σκλάβος, αλλά δεν θέλει να πεθάνει σαν σκλάβος. Ο Ρωμιός της Πόλης, συνδετικός κρίκος της Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας με τον Νεώτερο Ελληνισμό, αγνός στην ψυχή, φέρνει το μήνυμα του Αγώνα στον Μοριά από την Κωνσταντινούπολη, τη λαμπρή Μητρόπολη της Ρωμιοσύνης. Εκεί άναψαν τη σπίθα οι Φιλικοί, που έγινε φωτιά και απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Και μέσα από τις στάχτες της ξεπήδησε το Νέο Ελληνικό Κράτος.

Αργότερα ο Καραγκιόζης γύρισε στην παράγκα του και από κει παρακολούθησε όσα συνέβησαν στο μεγάλο σαράι του Σουλτάνου, το Τοπ Καπί της Πόλης. Η Μπεζμιαλέμ είναι ιστορικό πρόσωπο. Μία από τις συζύγους του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β’ και η μητέρα του διαδόχου του θρόνου. Βίαια εξισλαμισμένη χριστιανή που βρέθηκε στο χαρέμι και αναρριχήθηκε στο ανώτατο γυναικείο αξίωμα της Οθωμανικής κοινωνίας. Σαν παραμύθι! Σαν θαύμα! Αλλά επειδή ….”Πολλά στον κόσμο τα θαύματα μα κανένα πιο θαύμα από την αντίσταση του ανθρώπου, από δίψα για ελευθερία”, η Μπεζμιαλέμ Βαλιντέ Σουλτάνα μεταμορφώθηκε, με την έμπνευση και τη δύναμη της πένας του Γιώργου Δημόπουλου και έγινε “Μια άλλη Σουλιώτισσα”.

1546 χρόνια μετά, ο καθηγητής Γιώργος Δημόπουλος εμπνέεται από μία εμβληματική και ιστορικά καταγεγραμμένη πράξη ηρωισμού της προεπαναστατικής περιόδου. Είναι το Ζάλογγο και οι περίφημες Σουλιώτισσες που προτίμησαν να δώσουν τέλος στη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους παρά να πέσουν στα χέρια των διωκτών τους. Έτσι, με τη σκέψη του στη νέα γενιά, δημιουργεί μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο «Μια άλλη Σουλιώτισσα» και την αφιερώνει στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας.

Στη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη μουσική, και την κινησιολογία οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου: Νίκη Δουβίτσα, Βαγγέλης Κοντοβουνίσιος, Γεωργία Μπακογιάννη, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος.

Συγχαρητήρια σε όλους!

“Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση” και “Μιά άλλη Σουλιώτισσα”