2o
Κυριο μενου
Αρχική Σελίδα
Το σχολείο μας
Νέα
Αναζήτηση
Γωνια Μαθητων
Επετηρίδα μαθητών
Εργασίες μαθητών
Διασκέδαση
Δραστηριότητες μαθητών
Γωνια Εκπαιδευτικων
Επετηρίδα Εκπαιδευτικών
Δραστηριότητες
Τμημα Ενταξης
Ευχαριστήρια Επιστολή
Φωτογραφικό Υλικό
Υλικό Δωρεάς
Εκπαιδευοντας
Εκπαιδευτικό Υλικό
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Downloads
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
ΣΤ'2 τάξη
Δασκάλα: Απέργη Ιουλία
Μάθημα: Γλώσσα

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας - α' τεύχος, ενότητα 2 «Κατοικία», ομαδική άσκηση «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» - χωριστήκαμε σε 4 ομάδες. Μία για κάθε δρόμο που περιβάλλει το οικοδομικό τετράγωνο του σχολείου μας.

Ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για τις ονομασίες που φέρουν οι δρόμοι που είναι γύρω από το σχολείο μας και ανακαλύψαμε ότι τελικά ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία.

Βέβαια εμείς αλλά και όλοι οι μαθητές που φοίτησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου έχουμε όλοι από μια ιστορία να σας πούμε για τον κάθε δρόμο. Εκεί συναντάμε και αποχωριζόμαστε τους συμμαθητές μας, εκεί λέμε τα μυστικά μας. Κι αν σήμερα αυτά μας φαίνονται ρομαντικά, μετά από χρόνια όταν θα περνάμε ο καθένας, θα έχει μια ανάμνηση από τα μαθητικά του χρόνια σε κάποια γωνιά του δρόμου. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Διαπιστώσαμε ότι η ιστορία όλων των δρόμων γύρω από το σχολείο μας, με κάποιο τρόπο είναι συνυφασμένη όχι μόνο με την ιστορία αυτών των ανθρώπων αλλά και με το νησί μας.

Οι εργασίες μας 

ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΝΟΡΔΕΡΣΤΡΟΜ



Για μεγέθυνση κάντε κλικ εδώ


Ο δυτικός δρόμος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου ονομάζεται οδός «Μαρτίνου Νόρδεστρομ».
Η οδός Μαρτίνου Νόρδερστρομ είναι ένας κατηφορικός δρόμος με πολλά μαγαζιά και σπίτια με το 2ο 
Δημοτικό να στολίζει την ανατολική πλευρά του δρόμου.

Το όνομά του το πήρε από το μεγάλο ευεργέτη της Τήνου Σουηδό Λοχαγό του Ερυθρού Σταυρού Μάρτιν Νόρδερστρομ .
Ο Μάρτιν Νόρδερστρομ γεννήθηκε στη Σουηδία το 1888. Το επάγγελμά του ήταν καθηγητής Γυμναστικής και σπορ. Υπήρξε Έφεδρος Αξιωματικός του Σουηδικού στρατού. Έζησε μεγάλο διάστημα στο Παρίσι. Ήταν παντρεμένος και απέκτησε τέσσερις κόρες. Στην περίοδο της Ιταλο-ναζιστικής κατοχής, αλλά και του εμφυλίου, την τραγική περίοδο μεταξύ 42-45. ο Νόρδερστρομ έσωσε τον παιδικό πληθυσμό της Τήνου μεταφέροντας τρόφιμα.

Ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης των Τηνίων για την αυτοθυσία του μοναδικού αυτού Σουηδού, αποτελεί η ονομασία του δρόμου με το όνομα «Μαρτίνου Νόρδερστρομ» που μπορεί να έχασε τη ζωή του στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, αλλά θα μείνει πάντα ζωντανός στην καρδιά του Τηνιακού πληθυσμού. 

Μαρία - Σίμος - Μπάμπης - Φρόσω - Αναστασία


ΟΔΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΛΟΥΔΙΟΥ ΖΑΝΝΕ


Κυριακή σήμερα. Μόλις έχω ξυπνήσει και η μαμά μου, μου ανακοινώνει ότι θα πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο. Ύστερα από μια άωρα ξεκινήσαμε. Ξαφνικά περνάμε από ένα δρόμο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ονομασία του, «Οδός Μαρίας Βελουδίου Ζάννε».

Ήταν δασκάλα. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Από τις πληροφορίες που μάζεψα έμαθα ότι προσπαθούσε πολύ τα παιδιά, να είναι φρόνιμα και να τους δίνει πολλές γνώσεις. Είχε κανονικό ύψος, ήταν αδύνατη και μελαχρινή. Ήταν πρόθυμη ν' ακούσει κάθε στιγμή όλες τις απορίες και τις απόψεις των παιδιών. Είχε υπομονή και αγαπούσε τα παιδιά.
Ήταν πολύ μορφωμένη και γνώριζε πολλά πράγματα και όλα αυτά προσπαθούσε να τα μεταφέρει στα παιδιά. Εκτός από τις γνώσεις της μετέφερε και τις συμβουλές της. Ήταν για τα παιδιά δεύτερη μητέρα.

Η δασκάλα Μαρία Βελουδίου Ζάννε άφησε το στίγμα της στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, γι' αυτό και η πολιτεία την τίμησε δίνοντάς της τα όνομά της σ' ένα δρόμο. Είναι ο δρόμος πίσω από το 2ο Δημοτικό σχολείο, εκεί που έδωσε όλη της τη ζωή για την ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών.

Μάριος - Αντώνης - Βίση - Βαγγέλης


ΟΔΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΩΧΟΥ

  

Ο δρόμος που βρίσκεται πίσω από το σχολείο μας, στην Τήνο λέγεται οδός Αντωνίου Σώχου. Η οδός ονομάστηκε έτσι από τον Τήνιο γλύπτη Αντώνιο Σώχο. Γεννήθηκε στα Υστέρνια το 1888, από οικογένεια με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική.

Ξεκίνησε τις σπουδές του μαζί με τον πατέρα του στην Πάτρα και συνέχισε και συνέχισε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και τις συμπληρώνει με υποτροφία στο Παρίσι. Το 1921 πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεση. Ήταν καθηγητής της γλυπτικής και της πλαστικής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Υπάρχουν σε αρκετά μέρη γλυπτά του. Ο Αντώνιος Σώχος θεωρείται ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1930. Το 1949 ασχολείται με την ξυλογλυπτική. Πέθανε το 1975.

Έτσι λοιπόν τιμώντας την προσφορά του, εμείς οι Τήνιοι συμπατριώτες του, του αφιερώσαμε το δρόμο. Μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης σ' αυτόν, που έκανε τόσο γνωστό το νησί μας σε όλο τον κόσμο με το έργο του. 

Μάρκος - Τάσος - Μαρία - Γιάννα - Άλντι


ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΕΙΔΙΟΥ

 

Ένας από τους δρόμους που περιβάλλει το σχολείο μας είναι η πλατεία Φειδίου. Μια μικρή πλατεία με ένα άγαλμα στο κέντρο και γύρω γύρω θάμνους. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν διώροφες κατοικίες, καταστήματα και δρόμοι.

Το όνομά της το πήρε από το σπουδαίο γλύπτη Φειδία. Ο Φειδίας γεννήθηκε γύρω στο 490 π.Χ., πέθανε το 430 π.Χ. και ήταν γιός του Χαρμίδη που καταγόταν από την Τήνο. Το 447 π.Χ. πιθανώς άρχισε το αριστούργημά του, το περίφημο άγαλμα της Αθηνάς ύψους 12 μ. που το τελείωσε το 438 π.Χ. Γύρω στο 432 π.Χ. κατασκεύασε το «Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία» που είχε ύψος 12μ. Ήταν ένας από τους γνωστότερους γλύπτες της ελληνικής αρχαιότητας, ίσως ο σημαντικότερος της κλασικής περιόδου.

Για να τον τιμήσουν έδωσαν στην πλατεία το όνομά του, καθώς ήταν ο σημαντικότερος γλύπτης για τον οποίο είμαστε υπερήφανο όλοι οι Έλληνες. 

Πέτρος - Μαρία - Μανώλης - Εύα - Νίκος

 
Το νησι μας
Πορεία στην Τήνο
Ήθη και Έθιμα
ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ...
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Φυσικη Αγωγη
Μαθητικοί Αγώνες
Εκπαιδευτικό Υλικό ΦΑ
ΑΓΓΛΙΚΑ
Εργασίες Μαθητών
Διάφορα
Εκδηλωσεις
Σχολικές Γιορτές
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Διάφορες Εκδηλώσεις
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2o Δημοτικό Σχολείο Τήνου Μαρτίνου Νόρδερστρομ 4, T.K.84200,τηλ. 22830-22358
Ανάπτυξη -Προσαρμογή Ιστοσελίδας:
Πουλιόπουλος Άκης :: Σχεδιασμός: Μαυρίδης Κυριάκος
Διαχείριση Περιεχομένου: Τσουκνίδα Μαρία, Αράπη Ευαγγελία