2o
Κυριο μενου
Αρχική Σελίδα
Το σχολείο μας
Νέα
Αναζήτηση
Γωνια Μαθητων
Επετηρίδα μαθητών
Εργασίες μαθητών
Διασκέδαση
Δραστηριότητες μαθητών
Γωνια Εκπαιδευτικων
Επετηρίδα Εκπαιδευτικών
Δραστηριότητες
Τμημα Ενταξης
Ευχαριστήρια Επιστολή
Φωτογραφικό Υλικό
Υλικό Δωρεάς
Εκπαιδευοντας
Εκπαιδευτικό Υλικό
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Downloads
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
Ξέρεις ότι... "Αθλητισμός"


Η πρόβα για τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, έγιναν στην Τήνο το 1895 και ονομαζόντουσαν Τήνια!!! Η αναβίωση των Τηνίων έγινε το 2006 στο νησί μας με  συμμετοχή των ίδιων Συλλόγων που είχαν πάρει και τότε μέρος.

Το 1944 ο Φιντέλ Κάστρο είχε εκλεγεί ο καλύτερος αθλητής από όλα τα σχολεία της Κούβας.

Στους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 2004 συμμετείχαν συνολικά 201 χώρες της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 πήραν μέρος 13 χώρες.

Ο Αμερικανός δισκοβόλος Έρτερ έριξε συνολικά στην καριέρα του 33.000 βολές μετατρέποντας το αγώνισμα αυτό για δώδεκα χρόνια σε one man show. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ολυμπιάδα της Μελβούρνης κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο επαναλαμβάνοντας τον ίδιο άθλο και στις τρεις επόμενες Ολυμπιάδες. 

Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες ματαιώθηκαν δύο Ολυμπιάδες εξ' αιτίας του Β' Παγκόσμιου πόλεμου. Αυτές ήταν του Τόκιο το 1940 και του Ελσίνκι το 1944. Κατά τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες καμιά Ολυμπιάδα δεν είχε ματαιωθεί γιατί τηρούσαν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Τα δύο παγκόσμια ρεκόρ του Πύρρου Δήμα θα ζουν αιώνια, καθώς τα είχε πετύχει στη κατηγορία των 83κ., η οποία δεν υπάρχει πια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Σήκωσε τότε 180κ. στο αρασέ και 392,5κ. στο σύνολο. 

Το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπεκίλα τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο (42,195 χλμ.) τρέχοντας ξυπόλητος! 

Η Ζόλα Μπαντ ήταν μια βρετανίδα αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων που έτρεχε πάντα ξυπόλυτη! 

Οι στίχοι του Ύμνου των Ολυμπιακών Aγώνων είναι γραμμένοι από τον Κωστή Παλαμά και η μουσική από τον Σπυρίδωνα Σαμάρα. 

Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896, όταν ο Σπύρος Λούης μπήκε θριαμβευτής τερματίζοντας πρώτος στο Μαραθώνιο, αποθεώθηκε από τους θεατές που έψελναν τον εθνικό ύμνο ενώ οι γυναίκες πετούσαν στα πόδια του τα χρυσαφικά τους!

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 1900, στον τερματισμό του Μαραθώνιου δρόμου ο Αμερικανός Νιούτον πανηγύριζε νομίζοντας ότι ήταν πρώτος, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πέμπτος...

Ο Σουηδός Όσκαρ Σβαν θεωρείται ο μεγαλύτερος σε ηλικία ολυμπιονίκης. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1908 κέρδισε το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο στη σκοποβολή ενώ, στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας το 1920 σε ηλικία 72 χρονών κέρδισε το χρυσό!!! 

Ο γνωστός σε όλους μας Ταρζάν, πρωταγωνιστής στη γνωστή ταινία του Χόλιγουντ, δεν είναι άλλος από τον Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος κέρδισε 3 χρυσά στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 1924.

Ο 17χρονος Αμερικανός Καρ ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 1932, είχε υποστεί συντριπτικά κατάγματα και στα δύο πόδια και κατόρθωσε να κερδίσει τα 400 μέτρα κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ!!!

Ο Σπύρος Λούης - ολυμπιονίκης του Μαραθώνιου δρόμου στην Αθήνα το 1896 - ταξίδεψε ως το Βερολίνο κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 και έδωσε στο Χίτλερ ένα κλαδί ελιάς προς ένδειξη ειρήνης!!! 

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ενώ οι περισσότερες ομάδες έφεραν από τις πατρίδες τους ξηρά τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες για τροφή, οι Αμερικανοί έφερναν καθημερινά με αερογέφυρα από τις ΗΠΑ κρέας, γάλα, αβγά και βούτυρο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 ένας Αμερικανός μαύρος αθλητής κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία σε ηλικία μόλις 18 ετών. Όταν επέστρεψε στην Αμερική, γυρνούσε παντού φορώντας το ολυμπιακό μετάλλιο στο λαιμό του. Σ' ένα εστιατόριο λευκών αρνήθηκαν να τον σερβίρουν, λόγω του ότι οι φυλετικές διακρίσεις ήταν ακόμα έντονες στις ΗΠΑ και του επιτέθηκαν, μετά από αυτό τον τσακωμό πέταξε το μετάλλιό του στον ποταμό Οχάιο. Δεν συμμετείχε ποτέ ξανά σε Ολυμπιάδα και έγινε ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες πυγμάχους όλων των εποχών. Είναι ο γνωστός σε όλους μας με το όνομα Μωχάμετ Άλι, το οποίο άλλαξε όταν ασπάστηκε το μωαμεθανισμό.

Ο όρος "εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας" δεν είναι απλά μία έκφραση που χρησιμοποιείται για την γενικότερη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες το 1984 οι διοργανωτές πουλούσαν σε όποιον ενδιαφερόταν ένα χιλιόμετρο της διαδρομής της λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής φλόγας έναντι κάποιου ποσού ...



ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΟΥΣ...

Ο Πάαβο Νούρμι ήταν γνωστός με το παρατσούκλι " Δρομέας - φάντασμα".

Ο Αμπέμπε Μπικίλα έμεινε στην ιστορία ως "ο ξυπόλητος δρομέας" γιατί έτρεχε πάντα ξυπόλητος! 

Ο σπρίντερ Κάρλ Λιούις είναι γνωστός σαν «Ο γιός του Ανέμου». Στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες κέρδισε τέσσερα συνολικά χρυσά μετάλλια (100m, 200m, μήκος με νέο παγκόσμιο ρεκόρ και 4x100) και κυριάρχησε σε ολόκληρη τη δεκαετία του '80 ως ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου. 

Ο Πύρρος Δήμας ακούει στο παρατσούκλι «το λιοντάρι της Χειμάρας». Διέπρεψε στην άρση βαρών για 16 χρόνια κατακτώντας για τρεις συνεχόμενες Ολυμπιάδες (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σίδνεϋ 2000) το χρυσό μετάλλιο και στην Αθήνα το 2004 το χάλκινο.

Η Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς Κόεν είναι γνωστή και ως "Ιπτάμενη νοικοκυρά". Νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1948 ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια.

Η Μαρίτα Κοχ ήταν γνωστή και σαν "Ιπτάμενη γιατρός" γιατί ήταν γιατρός και διέπρεψε στην δεκαετία του '80 στα 200 και στα 400 μέτρα.

Ο Σερκέι Μπούμπκα έγινε γνωστός με το παρατσούκλι "Τσάρος των Αιθέρων" κι όχι άδικα.. Ήταν αθλητής του άλματος επί κοντώ και κυριάρχησε για μια δεκαετία σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ 31 φορές!!!

Ο Εμίλ Ζάτοπεκ ήταν γνωστός και σαν "Ο Άνθρωπος Ατμομηχανή" λόγω του ιδιόρρυθμου στιλ τρεξίματος του και των μεγάλων επιδόσεων του στους δρόμους αντοχής. Ήταν Ολυμπιονίκης στα 5.000 μ, στα 10.000 μ και στο Μαραθώνιο (40,195 μ).

Ο Μπομπ Ρίτσαρντς έμεινε στην ιστορία και ως  "Ιπτάμενος Ιερέας", γιατί ήταν καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ήταν χρυσός νικητής στο άλμα επί κοντώ στην Ολυμπιάδα του Ελσίκνι το 1952.

Η Αμερικανίδα Βίλμα Ρούντολφ ή αλλιώς "Μαύρη Γαζέλα", το παρατσούκλι της το απέκτησε  στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100m, 200m και 4x100m. Ως εδώ καλά ... αλλά η Βίλμα όταν ήταν μικρή είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα που παρα λίγο να την αφήσει ανάπηρη και περπατούσε με πατερίτσες!!!

Η 14χρονη Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι, ήταν γνωστή και ως "Κορίτσι Λάστιχο". Ήταν για πολλά χρόνια μεγάλη μορφή στην ενόργανη γυμναστική και κορυφαία αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ το 1976.


 
Το νησι μας
Πορεία στην Τήνο
Ήθη και Έθιμα
ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ...
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
Φυσικη Αγωγη
Μαθητικοί Αγώνες
Εκπαιδευτικό Υλικό ΦΑ
ΑΓΓΛΙΚΑ
Εργασίες Μαθητών
Διάφορα
Εκδηλωσεις
Σχολικές Γιορτές
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Διάφορες Εκδηλώσεις
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2o Δημοτικό Σχολείο Τήνου Μαρτίνου Νόρδερστρομ 4, T.K.84200,τηλ. 22830-22358
Ανάπτυξη -Προσαρμογή Ιστοσελίδας:
Πουλιόπουλος Άκης :: Σχεδιασμός: Μαυρίδης Κυριάκος
Διαχείριση Περιεχομένου: Τσουκνίδα Μαρία, Αράπη Ευαγγελία