Η αποκριάτικη γιορτή μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Οι Απόκριες είναι μία από τις πιο χαρούμενες και φασαριόζικες γιορτές του χρόνου, γι’ αυτό και τα παιδιά την αγαπούν πολύ. Εφέτος, λοιπόν, για άλλη μια φορά, οι μαθητές όλων των τάξεων, με τα αποκριάτικα δρώμενα και τους χορούς που προετοίμαζαν από την αρχή του σχολικού έτους με την εκπ/κό Φυσικής Αγωγής κ. Πετρούλα Παπαμιχαήλ και τα τραγούδια που ετοίμασαν με την εκπ/κό Μουσικής κ. Μπακογιάννη Γεωργία, μας ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα.

Ο τίτλος της γιορτής μας είναι:«Την τρανή την Αποκριά, Ανοιξη την ακολουθά!», μια και ο Φλεβάρης έφτασε πια στο τέλος του και μπαίνουμε στον μήνα Μάρτιο. Ετσι, κάποιες τάξεις μας παρουσίασαν ανοιξιάτικα τραγούδια και έθιμα της Ελλάδας.

Τι είναι όμως η Αποκριά; Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές.

Τι σημαίνει τριώδιο; Το τριώδιο είναι ένα λειτουργικό βιβλίο της εκκλησίας πού χρησιμοποιείται στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Τι είναι η Καθαρά Δευτέρα; Το τέλος της αποκριάς είναι η Καθαρά ∆ευτέρα με την οποία ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί

«Την τρανή την Αποκριά, ‘Ανοιξη την ακολουθά!»