Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου συμμετείχε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2023, έτσι την Τρίτη, 07 Νοεμβρίου του 2023, οι μαθητές του Σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς περπάτησαν ως την παραλία του Αγίου Φωκά και την καθάρισαν καλύπτοντας περίπου την απόσταση του ενός χιλιομέτρου. Η καταγραφή των απορριμμάτων που συνέλλεξαν οι μικροί εθελοντές μάς έδειξε πως τα πολυπληθέστερα ήταν τα εξής:

Κομμάτια πλαστικού
Αποτσίγαρα
Πλαστικά καπάκια μπουκαλιών
Πλαστικά μπουκάλια
Αλουμινένια κουτιά
Ποτήρια μιας χρήσης και καπάκια
Κομμάτια χαρτιού
Συσκευασίες Τροφίμων

 Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές έχει αξία καθώς παρουσιάζει την εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των ακτών της περιοχής μας μετά την επίσκεψη χιλιάδων Ελλήνων και ξένων παραθεριστών το περασμένο καλοκαίρι.

 Η ανάλυση των «ευρημάτων» έδειξε πως στην πρώτη θέση βρίσκονται τα θρυμματισμένα κομμάτια πλαστικού. Η πρώτη δεκάδα κυριαρχείται από την παρουσία των πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον και σταδιακά διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Στην δεύτερη θέση κατατάσσονται τα αποτσίγαρα που δυστυχώς μολύνουν το περιβάλλον και αποσυντίθεται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Τα παιδιά γνώρισαν, παρατήρησαν, συνέλεξαν, έμαθαν και ελπίζουμε κατέκτησαν τον τρόπο της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Helmepa και εθελοντική δράση καθαρισμού παραλίας!