Λίγο πριν τον εορτασμό της επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 οι μαθητές της Α’ και Γ’ τάξης του Σχολείου μας συνοδευόμενοι από τις δασκάλες των τμημάτων και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Την Παρασκευή 23/10 οι μαθητές της Α’ τάξης επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας με σκοπό να δουν το Μαυσωλείο του Έλλη το οποίο φιλοξενεί το μνημείο των πρώτων θυμάτων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, καθώς και τμήμα της τορπίλης που βύθισε το καταδρομικό πλοίο. Αφού έγινε σχετική συζήτηση, η ομάδα κατευθύνθηκε προς το παλιό λιμάνι, όπου βρίσκεται το μνημείο του Έλλη στο σημείο όπου εξερράγησαν οι δύο ιταλικές τορπίλες. Στόχευαν τα επιβατηγά Έλση και Έσπερος τα οποία βρίσκονταν στο νησί με εκατοντάδες πιστούς καθώς ήταν Δεκαπενταύγουστος του 1940 και το νησί υποδεχόταν τις τελευταίες ώρες τους χιλιάδες πιστούς για την εορτή της Μεγαλόχαρης.


Τη Δευτέρα 26/10 τα δύο τμήματα της Γ’ δημοτικού συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και του τορπιλισμού του καταδρομικού πλοίου «Έλλη». Αφού έγινε μια εισαγωγή σχετικά με όλο το ιστορικό πλαίσιο πριν την κήρυξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στη συνέχεια τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες και κατά μόνας μας παρουσίασαν τις πληροφορίες σχετικά με την ημέρα της 15ης Αυγούστου 1940 και όλα όσα διαδραματίστηκαν στη νήσο της Τήνου. Αργότερα, συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και ξεκίνησε ο εκπαιδευτικός περίπατος στο μνημείο «Έλλη» και στο μαυσωλείο που φιλοξενείται τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας Τήνου.

Την ίδια επίσκεψη πραγματοποίησαν και την Παρασκευή 31 Οκτώβρη και οι μαθητές της Β’ τάξης με τις δασκάλες τους. Κατευθύνθηκαν με προσοχή στα μνημεία και συζήτησαν για το συμβάν του τορπιλισμού της “Έλλης”.

Με ενθουσιασμό και προσοχή τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο κερδίζοντας γνώσεις με τρόπο βιωματικό.

Λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου επισκεπτόμαστε τα μνημεία μας!