Στις 2 Ιουνίου οι μαθητές της Δ? Τάξης του σχολείου μας, μαζί με τους μαθητές της αντίστοιχης τάξης του 3ου Δημοτικού και του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, πήραμε μέρος στο παιδικό φεστιβάλ Βεγγέρα fest 2, που διοργανώθηκε στο χωριό Φαλατάδος για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Βεγγέρα, τα παλιά χρόνια, ήταν η οικογενειακή απογευματινή επίσκεψη σε φιλικό σπίτι που λάμβανε τη μορφή μικρής γιορτής. Κατά τον ίδιο τρόπο κι εμείς νιώσαμε τη φιλοξενία των κατοίκων, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στο χωριό.

Στην πορεία μας στα πανέμορφα σοκάκια του οι εκπλήξεις που μας περίμεναν μας έβαλαν μέσα στα έθιμα, τις παραδόσεις, τα παλιά επαγγέλματα, που διαδραματίζονταν μπροστά μας και στα οποία καλούμασταν τόσο αβίαστα και φυσικά να πάρουμε μέρος.

Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν με το έθιμο της μπερδεψούρας (κλέψιμο γλαστρών την παραμονή της Πρωτομαγιάς)  και την καντάδα στην όμορφη του χωριού,  αφού μπήκαν κι αυτοί στους σχετικούς ρόλους με διαδραστικό παιχνίδι. Γνώρισαν τον μανάβη με το γαϊδουράκι του, τον κουρέα, αλλά και την εικαστική εγκατάσταση προς τιμή της ζωγράφου Ρένας Νίκολη, όπου οι μικροί μας καλλιτέχνες με την έμπνευσή τους, άφησαν τη δική τους πινελιά.

Η παράσταση του κουκλοθέατρου ήταν η αποθέωση του γέλιου!!!… απ? όπου με κέφι περάσαμε στο γλέντι του ρακιζιού, με χορό, τραγούδι και τους ζεστούς λουκουμάδες, που επιτόπου  έφτιαχναν και μας κερνούσαν οι γυναίκες του χωριού.

Τέλος τι να πει κανείς για τα χειροποίητα πουγκάκια, ευγενική προσφορά, της κυρα-Φραντζέσκας με κολατσιό για κάθε παιδί!!!

Ήταν μια γιορτή χαράς και βιωματικών εμπειριών-παράδειγμα προς μίμηση- που θα μας μείνει αξέχαστη για την άψογη οργάνωσή της, την αβίαστη, φυσική ροή των δράσεων και τη σύγχρονη προσέγγιση των παιδαγωγικών της στόχων.

Θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στους διοργανωτές-εμψυχωτές (Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου, Μάρα Καλαντζή, Βασίλη Καλαγκιά, Σταυριανή Καλαντζή, Αναστασία Κόρδαρη) αλλά και στους δραστήριους κατοίκους του χωριού Φαλατάδος!!!

 

Οι μαθητές της Δ? τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου

και οι συνοδοί εκπ/κοί κ. Ελένη Μινάρδου, κ. Γεωργία Μπακογιάννη

 

Βεγγέρα fest στον Φαλατάδο για δεύτερη χρονιά!