Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 καθιερώνεται για πρώτη φορά από ΟΗΕ και ΟΥΝΕΣΚΟ η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, για την διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.
Η ελληνική γλώσσα ομιλείται από τους Έλληνες εδώ και 4.000 χρόνια. Θεωρείται μια από τις πλέον πλούσιες γλώσσες του κόσμου ενώ πάνω της στηρίζεται η ορολογία της Ιατρικής, της Αστρονομίας και πλήθος άλλων επιστημών.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, «η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο», όπως αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού.
Όπου λοιπόν υπάρχει ελληνισμός από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, την Κύπρο ή τον Καναδά, την Κάτω Ιταλία και φυσικά στην Ελλάδα, διοργανώνονται εκδηλώσεις.
Εμείς, ως 2ο Δημοτικό Σχολείο, τιμούμε με τη σειρά μας αυτή τη μέρα. Τα παιδιά της Δ? Τάξης απαγγέλουν ομαδικά ένα γνωμικό: «Ξένους ξένιζε, ίνα μη Θεού ξένος γενή» (να είσαι φιλόξενος, για να μη γίνεις ξένος με τον Θεό) το οποίο ανευρέθη στην είσοδο της Μονής του Αγίου Ιωάννη στο νησί της Πάτμου. Τέλος, τραγουδούν με τη χαρακτηριστική διάλεκτο και προφορά των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας, το τραγούδι Kalinifta (Καληνύχτα).
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού